Veel gestelde vragen en antwoordenKan iedereen onder hypnose gebracht worden?

Er zijn mensen waarbij dit niet of moeilijker lukt, doch dat is een zeer kleine minderheid. Ga er maar vanuit dat het bij u wel degelijk zal lukken.


Kan ik mezelf onder hypnose brengen?

De therapeut kan u dat inderdaad onder veilige omstandigheden en voor een bepaald doel aanleren. Zo kunt u bijvoorbeeld heel gemakkelijk uzelf laten inslapen, als dat een probleem zou zijn. De therapeut zal er voor zorgen dat dit enkel werkt als u in bed ligt en niet wanneer u iets aan het doen bent dat uw volle aandacht vraagt zoals autorijden.


Bestaat de kans om niet meer wakker te worden?

Neen! Zelfs niet in een heel diep stadium van hypnose. U zou enkel zo diep onder hypnose kunnen gaan dat u vanzelf inslaapt, maar dan nog kan je altijd terug wakker worden.


Is hypnose schadelijk?

Neen! Er is nog nooit iemand gestorven door even heel diep te ontspannen.


Kan hypnose bepaalde ziekten genezen?

Neen en laat u dat ook nooit wijsmaken als het zieke organen betreft. Wat wel steeds vaker voorkomt is dat hypnose aangewend wordt ter bevordering van het herstel (b.v. na een operatie) of om bepaalde bijwerkingen (b.v. na chemo) als minder onprettig te laten ervaren. Steeds meer ziekenhuizen bieden dit dan ook aan.
Wat ook mogelijk is, is bepaalde oorzaken (vaak stress) weg te werken waardoor de lichamelijke klachten verdwijnen. Maar dan gaat het niet over zieke organen genezen met hypnose.


Kan hypnose pijn wegnemen?

Ja, zeker. Maar waar komt de pijn vandaan? Is dat al degelijk onderzocht? Persoonlijk lijkt het mij slechts aan te bevelen in tijdelijke situaties, bijvoorbeeld na een operatie. In alle andere gevallen is pijn meestal een indicator dat er iets mis is en dient men in de eerste plaats de huisarts te contacteren.


Kan ik hypnose verkiezen boven verdoving?

Ja, maar dat is niet het domein van een hypnotherapeut. Er zijn reeds tal van tandartsen en anesthesisten die dit regelmatig toepassen in de uitoefening van hun beroep. Professor Faymonville, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Luik, is een autoriteit op het gebied van de zogenaamde 'hypnosedatie'


Kan ik onder hypnose vermageren?

Ja, heel gemakkelijk zelfs en er zijn slechts twee sessies voor nodig. U gaat na de eerste sessie gewoon spontaan uit uzelf gezond, gevarieerd en evenwichtig eten. U eet enkel nog als het etenstijd is, in veel kleinere porties dan vroeger en u gaat ook alle vetten en suikers uit uw leven bannen. U vermagert ongeveer een kilogram per week en het resultaat is blijvend. Er is wel een zekere motivatie vereist.
Bent u een emo-eter, dan ligt de zaak iets gevoeliger en gaan we eerst de reden van uw eten en snoepen moeten bekijken.


Kan ik onder hypnose stoppen met roken?

Ja, maar ook hier is een zekere motivatie nodig, net zoals bij het vermageren. Dat wil zeggen: u moet het willen en niet uw omgeving.


Kan ik onder hypnose mijn alcoholverslaving aanpakken?

Ja, maar in de meeste gevallen is een alcoholverslaving een vlucht naar een roes die beter aanvoelt dan de realiteit. Hier gaan we dan niet het probleem van de alcohol zelf aanpakken, maar de reden waarom u wilt vluchten.
Maar ook de gezelligheidsdrinkers kunnen geholpen worden om minder alcohol te drinken.


Ben ik onder hypnose hulpeloos en overgeleverd?

Neen! Mocht er iets gebeuren dat uw onmiddellijke aandacht vereist, dan gaat u onmiddellijk uw ogen openen en bent u ook direct in staat om in te grijpen.


Heeft hypnose een blijvend effect?

Ja, het onderbewuste heeft er niets aan om u na verloop van tijd een loer te draaien door zomaar opnieuw oude en verkeerde signalen te geven. Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen is er even wat ondersteuning nodig tot er voldoende zelfvertrouwen is. Een aantal mensen komen ook op regelmatige basis even heerlijk ontspannen. De geest komt dan eens volledig tot rust en deze mensen vinden het aangenamer om het te laten gebeuren in plaats van zelfhypnose toe te passen.


Kan hypnose in groep gegeven worden of moet dat individueel gebeuren?

In groep kan hypnose hooguit gebruikt worden om even een voorbeeld van ontspanning te geven tijdens een infoavond. Voor de rest zijn wij allemaal te verschillend van elkaar om in groep bepaalde klachten weg te nemen. Er bestaat wel iets dat we "massahypnose" noemen en waarbij een grote groep ter zelfde tijd eenzelfde boodschap krijgt (bijvoorbeeld reclame op TV, subliminale boodschappen, politieke debatten,...), maar dat is niet het domein van hypnotherapie.


Kan men onder hypnose bepaalde traumatische ervaringen wissen?

Hier moet men toch voorzichtig zijn met het antwoord. De ernst van trauma's is zeer divers en vraagt toch om een degelijke aanpak die reeds begint bij het intakegesprek. Men mag hier dus geen 'ja' of 'neen' op antwoorden, maar van echt uit te wissen kan nooit sprake zijn. De herinnering kan echter wel naar de achtergrond gebracht worden, als minder pijnlijk ervaren worden, enz. Maar het vraagt telkens een persoonlijke aanpak.