Angsten en fobieënangsten Angststoornissen zijn één van de meest onbehaagelijke klachten die ons kunnen overkomen. Van nature uit is angst echter een broodnodig signaal dat ons in bepaalde situaties tot voorzichtigheid zal aanmanen om verwondingen te vermijden en het leven te vrijwaren. Het is dus een goed signaal een vluchtsignaal naar een betere of veiligere sfeer.

Maar soms gaat er met het gerechtvaardigd zijn van dit signaal iets mis en wordt men overvallen door angst en zelfs paniek. Als dat een eenmalige gebeurtenis is, dan is er niets aan de hand, maar als dat regelmatig gebeurt dan ontstaat er als het ware een continue angst voor de angst die zou kunnen komen. We voelen ons praktisch nergens meer veilig en zouden het liefst van al in de omgeving blijven vertoeven waar we nog nooit een angstaanval gehad hebben.

Angststoornissen kunnen zeer ernstige vormen aannemen en eigenlijk had men dan al lang hulp moeten zoeken. Dankzij hypnotherapie kunnen we de oorzaak van angstaanvallen achterhalen en de angsten wegwerken. Meestal gaat het om een voorval uit het verleden en dat kan zelfs uit een ver verleden zijn. Is dat in één, twee drie op te lossen? Soms wel, soms ook niet. Dat hangt helemaal af van persoon tot persoon, van de ernst en van de oorzaak.
Bij dit soort klachten is het intakegesprek bijzonder belangrijk om de aard en de ernst te bepalen, mogelijk zelfs een richting van de oorzaak. Maar we zullen altijd het onderbewuste moeten inschakelen om de ware toedracht aan het licht te brengen. Wanneer we de oorzaak gevonden hebben hoeven we deze, net als bij vele andere klachten, enkel maar te bewerken zodat de oorzaak ofwel volledig verdwijnt, ofwel geen angst meer kan opwekken. Dat is ook weer afhankelijk van oorzaak tot oorzaak, maar we komen er steeds wel uit.

Wordt u geplaagd door angsten en zoekt u nog meer informatie, zelfhulpgroepen of lotgenoten, dan is het internet zeker aan te bevelen maar het zal uw klachten niet wegnemen, integendeel.
Door teveel aandacht te schenken aan uw problematiek, wordt het steeds moeilijker om er uit te geraken. Wie zijn/haar problematiek werkelijk achter zich wil laten, die praat daar niet over maar die doet er iets aan.