Bedplassenbedplassen Medisch gezien is bedplassen volkomen normaal tot de leeftijd van 6-7 jaar. Toch worden kinderen meestal droog 's nachts tussen de leeftijd van 3-5 jaar. Ongeveer 10% van de kinderen tussen zes en zeven blijkt nog last te hebben van bedplassen. Dat wil zeggen dat er in het eerste en tweede leerjaar twee tot drie kinderen per klas zijn die nog bedplassen en het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Bedplassen gebeurt buiten de wil van het kind om. Het kan er niets aan doen want niemand ligt graag in een nat bed. Het heeft dan ook geen enkele zin dat ouders zich kwaad maken op een bedplasser, of dreigen met allerlei straffen. Integendeel, het kind zal daardoor nog meer zelfvertrouwen verliezen.

Wanneer na een grondig medisch onderzoek blijkt dat het bedplassen blijft aanhouden en er geen lichamelijke disfuncties kunnen worden vastgesteld, dan kan hypnose een uitkomst bieden. In de meeste gevallen gaat het dan om een vorm van angst of een gebrek aan zelfvertrouwen dat eigenlijk heel eenvoudig kan opgelost worden.
Het lijkt dan alsof het onderbewuste (dat nog niet veel levenservaringen heeft) er voor zorgt dat het kind niet luistert naar de prikkel van een volle blaas en het gewoon laat doorslapen. Op die manier heeft het onderbewuste voorkomen dat het kind heel erg bang zou worden als het in het donker zou ontwaken, zonder mama of papa in de buurt die het kind een veilig gevoel zouden kunnen geven. Dat het bed dan wel wordt natgeplast is voor het onderbewuste van ondergeschikt belang.

Dankzij hypnotherapie wordt het onderbewuste er op gewezen dat het doorslapen eigenlijk wel een goed idee is, maar dat er nog betere ideeën zijn. En zo zal het onderbewuste automatisch kiezen voor de veel betere oplossing (wakker worden, plasje doen en droog blijven).

Bedplassen hoeft echt geen probleem meer te zijn en het kind hoeft zich er ook niet meer voor te schamen, maar de keuze ligt bij jullie, de ouders: ofwel een afspraak maken en het kind een flinke portie zelfvertrouwen en een droog bedje geven of blijven wachten tot het ooit eens zal ophouden en het gebrek aan zelfvertrouwen bij het kind laten toenemen.