Storend gedragstorend gedrag Gedragsproblemen nemen verschillende vormen aan en kunnen ook storend zijn voor de omgeving. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld ongehoorzaam, agressief of impulsief gedrag vertonen. Volwassenen kunnen dan bijvoorbeeld nagelbijten, roken, wippen met de benen, enz. We zouden een hele lange lijst kunnen maken van storend gedrag, maar wat storend is voor de ene, is daarom niet storend voor de ander.
Dat wil zeggen dat er geen pasklare oplossing is voor alle mogelijke storende gedragingen en dus gaan we voor een persoonlijke aanpak moeten gaan. Hoe storen is het voor de persoon zelf en hoe storend is het voor anderen.

Eerlijk gezegd kan een storend gedrag pas ophouden als de persoon dat zelf ook wil. Het heeft geen zin om telkens maar te moeten herhalen: 'blijf van je nagels' of 'zit zo niet te wippen'. Een storend gedrag is meestal een bezigheid om een bepaalde spanning (zowel positieve als negatieve spanning is mogelijk) beter aan te kunnen door jezelf wat af te leiden. Dat maakt dat we naar de oorzaak gaan zoeken: wat geeft jou spanning op dat moment, waarom geeft jouw gedrag jou een beter gevoel.

Dankzij hypnotherapie kunnen we iets anders aanreiken dat helemaal niet storen meer is. Rustig en kalm blijven bijvoorbeeld of interesse doen toenemen of veiligheid en geborgenheid geven,... Alles hangt af van de manier waarop de persoon in het leven staat, maar algemeen kunnen we stellen dat een storend gedrag een vluchtreactie is om de sfeer die niet aangenaam aanvoelt te ruilen voor een comfortabeler gevoel.

Over het algemeen is een storend gedrag dus heel goed weg te werken, door onder hypnose een veel beter gevoel aan te reiken.