Zelfvertrouwenzelfvertrouwen Zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf over jezelf, om te kiezen hoe je wilt denken, hoe je je wilt voelen en hoe je wilt handelen op stimuli om je heen. Eigenwaarde is de waarde die je jezelf geeft, bijvoorbeeld een rapportcijfer, over hoe je jezelf ziet, hoe je over jezelf denkt en wat je daarbij voelt.
Soms bezitten mensen teveel zelfvertrouwen en worden ze vaak overmoedig waardoor ze bepaalde 'gevaren' gaan onderschatten, met alle gevolgen vandien.

Maar als mensen hulp zoeken in verband met zelfvertrouwen, dan is het meestal omdat ze te weinig geloven in hun eigen kunnen of in hun eigen wilskracht om precies die persoon te worden die ze willen zijn.
Ook hier zien we, net als bij zoveel andere klachten, dat er onnoemelijk veel oorzaken kunnen zijn van te weinig zelfvertrouwen. Het kan zelfs al ontstaan zijn in de kindertijd.
Maar hoe dan ook, een gebrek aan zelfvertrouwen is erger dan men soms denkt: het zal heel ons leven bepalen tussen ondergang of succes, aanvaard of verstoten worden, onveilig of geborgen voelen, enz.

Het gebrek aan zelfvertrouwen is met hypnose zeer goed te behandelen, maar er zijn geen kant-en-klare formules. Iedere persoon is op een geheel andere wijze aan dat gebrekkige zelfvertrouwen geraakt en het zal dus ook een persoonlijke aanpak vragen om daar van af te geraken. Maar het kan en dat is het voornaamste.

Maar het is aan jou om er iets aan te doen: je kan een afspraak maken en eindelijk voelen hoe het is om te bruisen van zelfvertrouwen en eindelijk je leven te leiden zoals jij dat wil of je gewoon de mindere blijven voelen tot je werkelijk de mindere geworden bent. De keuze is aan jou.