Kan iedereen onder hypnose gebracht worden?
Er zijn mensen waarbij dit moeilijker lukt omdat ze bang zijn om de controle te verliezen. Maar eenmaal zij merken dat hypnose helemaal niet zo beangtigend is dan dat zij eerst dachten, gaat het vanzelf. Ga er maar vanuit dat het bij jou wel degelijk zal lukken.
Is hypnose gevaarlijk?
Neen! Er is nog nooit iemand gestorven door even heel diep te ontspannen. Toch zijn er mensen die pretenderen dat hypnose gevaarlijk is maar zelf nog nooit een toestand van hypnose ervaren hebben. Er doen zelfs verhalen de ronde dan iemand uit de familie achteraf bijna niet wakker te krijgen was of dat ze iemand kennen die weken lang hoofdpijn had. Allemaal volkspraat van de bovenste plank! Hypnose is niks anders dan een toestand van rust!
Bestaat er een kans om niet meer wakker te worden?
Neen! Zelfs niet in een heel diep stadium van hypnose. Je zou enkel zo diep onder hypnose kunnen gaan dat je vanzelf inslaapt, maar dan nog kan je altijd terug wakker worden of wakker gemaakt worden zoals uit een gewone slaap.
Kan ik mezelf onder hypnose brengen?
De therapeut kan je dat inderdaad onder veilige omstandigheden en voor een bepaald doel aanleren. Zo kan je bijvoorbeeld heel gemakkelijk jezelf laten inslapen, als dat een probleem zou zijn. De therapeut zal er voor zorgen dat dit enkel werkt als je in bed ligt en niet wanneer je iets aan het doen bent dat je volle aandacht vraagt zoals tijdens het autorijden bijvoorbeeld.
Kan hypnostherapie bepaalde ziekten genezen?
Wat steeds vaker voorkomt is dat hypnostherapie aangewend wordt ter bevordering van het herstel (b.v. na een operatie) of om bepaalde bijwerkingen (b.v. na chemo) als minder onprettig te laten ervaren. Steeds meer ziekenhuizen bieden dit dan ook aan.
Wat ook mogelijk is, is bepaalde oorzaken (vaak stress, piekeren, trauma's, enz) weg te werken waardoor bepaalde lichamelijke klachten verdwijnen. Ook psychosomatische klachten kunnen met hypnotherapie zeer goed aangepakt worden. Maar dan gaat het niet over "een lichamelijke ziekte genezen" zoals tumoren, huidaandoeningen, orgaanfalen, enz.
Een hoge bloeddruk, spanningshoofdpijn, angsten en vele andere gevolgen van spanningen en stress, die kunnen dan weer wel verholpen worden door de oorzaak van al die klachten weg te nemen. Maar altijd eerst je huisarts raadplegen.
Kan hypnose pijn wegnemen?
Ja, zeker. Maar waar komt de pijn vandaan? Is dat al degelijk onderzocht? Persoonlijk lijkt het mij slechts aan te bevelen in tijdelijke situaties, bijvoorbeeld na een operatie. In alle andere gevallen is pijn meestal een indicator dat er iets mis is en dient men in de eerste plaats de huisarts te contacteren.
Kan ik hypnosedatie verkiezen boven anesthetica?
Ja, in bepaalde gevallen wel, maar dat is niet het domein van een hypnotherapeut. Er zijn reeds tal van tandartsen en anesthesisten die dit regelmatig toepassen in de uitoefening van hun beroep. Professor Faymonville, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis van Luik, is een autoriteit op het gebied van de zogenaamde 'hypnosedatie' geweest. Vrijwel alle grote ziekenhuizen bieden tegenwoordig hypnose of hypnosedatie aan. U hoeft daar normaal gezien zelf niet om te vragen tenzij u uit eerdere ervaringen weet dat u de reguliere anesthetica niet goed verdraagt.
Kan ik met hypnotherapie vermageren?
Ja, heel gemakkelijk zelfs en er zijn slechts twee sessies voor nodig. Je gaat na de eerste sessie gewoon spontaan uit jezelf gezond, gevarieerd en evenwichtig eten. Je eet enkel nog als het etenstijd is, in veel kleinere porties dan vroeger en je gaat ook alle vetten en suikers uit je leven bannen. Je vermagert dan van nature ongeveer een kilogram per week. Er is wel een zekere motivatie vereist. Let op: een virtuele maagring is geen gezonde manier om te vermageren. Je kan dan wel sneller een voldaan gevoel hebben, maar je gaat er niet gezonder door eten. Er zijn betere behandelingen.
Ben je een emo-eter, dan ligt de zaak iets gevoeliger en gaan we eerst de reden van het eten en snoepen moeten bekijken.
Kan ik met hypnotherapie stoppen met roken?
Ja, maar ook hier is een zekere motivatie nodig, net zoals bij het vermageren. Dat wil zeggen: jij moet het zelf willen en niet je omgeving.
Kan ik met hypnotherapie mijn alcoholverslaving aanpakken?
Ja, maar in de meeste gevallen is een alcoholverslaving een vlucht naar een roes die de scherpe kanten van het leven wat verzacht. Hier gaan we dan niet het probleem van de alcohol zelf aanpakken, maar de reden waarom je wil vluchten.
Maar ook de gezelligheidsdrinkers kunnen geholpen worden om minder alcohol te drinken.
Kan ik met hypnotherapie beter inslapen?
Dat kan zeker en doorslapen ook! Dat doe je gewoon met zelfhypnose en denk nu niet dat je dan uren moet gaan mediteren of iedere dag naar wat stemopnames moet gaan luisteren. Dat is allemaal flauwe kul, aangewend door charlatans.
De oefening die ik je meegeef duurt 35 seconden. Je past ze toe wanneer je in je bed ligt en je valt zonder te piekeren zorgeloos in slaap. Al heel gauw ga je ook merken dat je nachtrust veel herstellender is dan vroeger.
Kan ik met hypnotherapie mijn angsten onderdrukken?
Dat kan zeker! Angsten en paniekaanvallen komen zeer vaak voor zowel bij mannen als bij vrouwen. Het is helemaal niet moeilijk om rustig en ontspannen te blijven als er zo een aanval dreigt op te komen. Je kan dan onmiddellijk (tussen de 5 a 10 seconden) terug de controle over jezelf nemen en je net zo ontspannen voelen als toen je bij mij in de zetel zat.
Kan hypnotherapie verdriet wegnemen?
Dat kan, door bepaalde ervaringen uit het verleden los te laten. Ervaringen zoals het verlies van een dierbare, of een bij een trauma bijvoorbeeld. Toch merken we hier een brede waaiar aan mogelijke oorzaken van verdriet en zal er een persoonlijke begeleiding nodig zijn, precies op maat van de patiënt.
Kan bedplassen met hypnotherapie bedwongen worden?
Ja hoor, dat is geen probleem. Soms is dat even zoeken naar de reden waarom het kind liever in het broekje plast, maar uiteindelijk is het geen probleem om het bedplassen te overwinnen.
Kan een eetverslaving met hypnotherapie overwonnen worden?
Dat kan zeker. Let wel op, een eetverslaving kan verschillende oorzaken hebben en dus gaan we ons niet mogen focussen op de verslaving zelf. Dat zou niet werken omdat het onderbewuste dan wel een andere manier gaat zoeken om ergens voldoening in te vinden. We gaan onze aandacht dus moeten richten op de oorzaak van de eetverslaving. Zodra het oorzakelijke verband is weggenomen, is ook de eetverlaving verdwenen.
Kan hypnotherapie woedeaanvallen onderdrukken?
Ja, dat kan, maar woedeaanvallen hebben ook weer een reden en het is altijd die reden die moet aangepakt worden. Bovendien moet de patiënt zich ook bewust zijn van de ernst van zijn problematiek en moet hij/zij er zelf ook voor open staan om die woedeuitbarstingen los te laten. Als die persoon door de woedeuitbarstingen een zekere macht heeft verworven, dan zal het moeilijk zijn om die verworven macht af te staan voor iets wat meer goeds zal opleveren. Afhankelijk van de ernst van de woedeuitbarstingen, werk ik hier gewoonlijk volgens de richtlijnen of als extra ondersteuning van een psychiater.
Mensen die door een Rechter gedwongen werden om hulp te zoeken, die aanvaard ik niet zo maar. Moeten veranderen werkt toch niet. Willen veranderen werkt wel.
Kan hypnotherapie aangewend worden bij zelfmutilatie?
Ja, zeker! En ik zou maar niet te lang meer wachten om met hypnotherapie te starten. Die persoon heeft psychisch zoveel pijn dat het eigenlijk een verademing is om ook eens lichamelijke pijn te voelen. Het is een noodkreet om hulp... echte hulp die opnieuw rust en vrede brengt bij de patiënt. We gaan snel op zoek moeten gaan naar behoeften die de patiënt nodig heeft en die zijn voor iedereen verschillend. Wordt die behoefte niet ingevuld, dan wordt het alleen maar erger. Wordt er al aan professionele hulpverlening gedaan (medicatie, opname,...) dan volstaat deze niet. Heel simpel.
Kunnen Anorexia of Boulimia met hypnotherapie overwonnen worden?
Ja, maar.... Anorexia en Boulimia zijn slechts gevolgen van een veel diepere psychische problematiek. Opnames waarbij de patiënt eigenlijk gedwongen wordt om te eten zijn uit den boze en hebben maar weinig of geen blijvend effect.
Ook bij deze problematiek treffen we een waaier aan mogelijke oorzaken die vaak reeds van in de kindertijd een rol zijn beginnen spelen. Ik ga hier geen opsomming geven van mogelijke oorzaken, dat zou ons te ver leiden, maar gebrek aan ouderliefde, gemis aan aandacht, gemis aan erkenning, maar ook vervormde ideaalbeelden liggen vaak ten grondslag doch ook weer niet altijd.
Hier is steeds een persoonlijke begeleiding nodig, op maat van de patiënt.
Meestal gaat die patiënt echter geen hulp aanvaarden omdat het ideaalbeeld nog niet bereikt is en daar begint het echte werk.
Kan hypnotherapie mijn stotteren laten ophouden?
Ja, dat mag geen probleem zijn. Iemand die stottert voelt zich op dat moment vaak onzeker omdat men bij voorbaat weet dat het moeilijk zal worden om de woorden uit te spreken die men in gedachten heeft. Meestal volstaat een stuk zelfvertrouwen om plots op te houden met stotteren.
Kan Hypnotherapie mij van het nagelbijten verlossen?
Ja, dat kan zeker, maar er zijn een aantal verschillende redenen waarom iemand op de nagels bijt. Ook hier weer: de oorzaak vinden en uitschakelen.
Is CVS met hypnotherapie te verhelpen?
Laten we het hier houden op de groep patiënten die echt geholpen willen worden. Die groep is eerder klein. Chronisch vermoeid zijn is een vermoeidheid die je niet los laat. Toch merken we bij heel veel patiënten dat hun vermoeidheid afneemt naarmate ze hele leuke dingen kunnen doen, volledig uit eigen vrije wil. Van zodra zij echter gedwongen worden om dagdagelijkse bezigheden uit te voeren die ze niet heel graag doen, begint de vermoeidheid vaak toe te nemen. Ik weet het, ik ga hier wel heel kort door de bocht, maar soms lijkt het alsof ons systeem gewoon een hekel heeft aan iets en dat het ons dan aanmoedigd om te gaan rusten of te slapen. De oorzaken waardoor CVS zou kunnen ontstaan zijn eigenlijk onuitputtelijk omdat iedereen een andere rugzak en een ander leven heeft.
Er kan in vele gevallen wel degelijk iets aan gedaan worden, maar de patiënt moet ook gemotiveerd zijn om een heel ander leven te gaan leiden van zodra de vermoeidheid uit zijn /haar leven verdwenen is. Men kan bijvoorbeeld blij zijn om terug te kunnen gaan werken, maar men kan er ook tegen op zien om terug te gaan werken. Daar begint het verschil reeds in falen of slagen: de motivatie.
Kan hypnotherapie aangewend worden bij PDS?
PDS staat gekend en gerelateerd aan spanningen en stress. We hebben allemaal wel hier of daar een zwak deel in ons lichaam dat gevoelig is aan stress. De ene krijgt hoofdpijn, de andere kan niet meer slapen, iemand krijgt er een maagzweer van en bij nog andere mensen vormt zich PDS.
Het heeft dus geen zin om ons te focussen op de PDS zelf, want dat is maar een gevolg van een oorzaak. Laten we de oorzaak wegnemen en de gevolgen vinden geen reden meer om te bestaan. Vrij eenvoudig dus.
Ben ik onder hypnose hulploos en overgeleverd?
Neen! Mocht er iets gebeuren dat je onmiddellijke aandacht vereist, dan ga je net zoals anders je ogen openen en ben je ook direct in staat om in te grijpen. Je bent maar aan het rusten, ook al is de rust heel diep. Je bent je van alles bewust en je hebt de touwtjes in eigen handen.
Heeft hypnotherapie een blijvend effect?
Meestal wel. Je onderbewuste geest heeft er niets aan om je na verloop van tijd een loer te draaien door zomaar opnieuw oude en verkeerde signalen te geven. Daar is ons onderbewuste ook niet toe in staat. Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen is er, na verloop van tijd, even wat ondersteuning nodig tot er opnieuw voldoende zelfvertrouwen is.
Er zijn ook mensen die regelmatig langskomen om gewoon even heerlijk ontspannen. De geest komt dan eens volledig tot rust en deze mensen vinden het aangenamer om het te laten gebeuren in plaats van zelfhypnose toe te passen.